Τεχνική συνάντηση εργασίας για το πρόγραμμα A2UFood

Νέα
Τεχνική συνάντηση εργασίας για το πρόγραμμα A2UFood

Στις 11 Οκτωβρίου, 2019 πραγματοποιήθηκε Τεχνική Συνάντηση Εργασίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος με τίτλο «Αποφευκτέα και Μη Τροφικά Υπολείμματα: Μια Ολιστική Προσέγγιση Διαχείρισης για Αστικές Περιοχές» με ακρωνύμιο «A2UFood». Η Συνάντηση πραγματοποιήθηκε παρουσία της κας. Χριστίνα Μαρούλη Expert – Ειδική Σύμβουλο του Προγράμματος «Αστικές Καινοτόμες Δράσεις» (UIA), και συγκεκριμένα του Α2UFood.

Τεχνική συνάντηση εργασίας για το πρόγραμμα A2UFood

Στη Συνάντηση Συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Ψηφιακού Μετασχηματισμού & Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υπαίθρου κος. Γιώργος Σισαμάκης, ο Αντιδήμαρχος Κυκλικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος κος. Κώστας Βαρδαβάς, η Διευθύντρια Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής και Συντονίστρια του Έργου κα. Ρένια Δρόσου, ο Υπεύθυνος Έργου κος Μανώλης Σκαρβελάκης, η Τεχνική Υπεύθυνη του Έργου κα. Πόπη Μπάλτηρα, ο κος Δημήτρης Πατούνας Διοικητική Υποστήριξη, Στελέχη του Τμήματος Μελετών, Προγραμματισμού και Ανακύκλωσης της Διεύθυνσης Καθαριότητας και Ανακύκλωσης. Στη Τεχνική Συνάντηση συμμετείχαν οι Έλληνες Εταίροι του Ευρωπαϊκού Προγράμματος και συγκεκριμένα οι Εταίροι: ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων ΕΣΔΑΚ με εκπρόσωπο τον Διευθυντή κο. Νίκο Στυλιανίδη, την κα. Μαρία Γεωργίου και κα Μαρία Γερακιανάκη, Στελέχη του ΕΣΔΑΚ, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης με εκπρόσωπο τον Αντιπρύτανη κο. Θρασύβουλο Μανιό, και τον Τεχνικό Συνεργάτη κο. Ιωάννη Δαλιακόπουλο, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο με εκπρόσωπο την κα. Κάτια Λαζαρίδη και Στέλεχος την κα. Χριστίνα Χρόνη, το Πανεπιστήμιο Κρήτης με εκπρόσωπο την κ. Κέλλυ Βελόνια και τον Ερευνητή κο. Αλέξη Θεοδώρου, η Εταιρεία Enviroplan AE με εκπρόσωπο τον κο. Χρήστο Τσομπανίδη και Στέλεχος κα. Μιχαλοδημητράκη Έλενα. Στη συνάντηση συμμετείχαν και οι Τεχνικοί Σύμβουλοι του Δήμου Ηρακλείου κα Μαρούλλα Σχίζα και κα Τερέζα Καρπαθιωτάκη Στελέχη της ΕΤΑΜ αε.

Τεχνική συνάντηση εργασίας για το πρόγραμμα A2UFood

Τεχνική συνάντηση εργασίας για το πρόγραμμα A2UFood

Στη Τεχνική Συνάντηση  συζητήθηκε η Πρόοδος του Έργου μέχρι σήμερα (Ορόσημα, τήρηση Χρονοδιαγράμματος και Πορεία του Έργου). Στη Συνάντηση συμμετείχαν συνεργαζόμενοι φορείς και επιχειρήσεις (stakeholders) προκειμένου να γνωρίσουν καλύτερα τις δράσεις του προγράμματος συνολικά. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε Τελετή Απονομής Βεβαιώσεων Συμμετοχής των Συνεργαζόμενων Ξενοδοχείων για την Εγκατάσταση και εφαρμογή ενός ειδικού ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης (RMF Resource Manager Food) στις κουζίνες Πέντε (5) ξενοδοχειακών μονάδων (Agapi Beach Resort, Candia Maris Hotel, Apollonia Beach Resort & Spa, Santa Marina Resort, Fodele Beach Hotel), που θα συμβάλλουν στον έλεγχο των απορριφθέντων τροφίμων για την διαχείριση της διάθεσης τροφίμων με στόχο την εξοικονόμηση οικονομικών και φυσικών πόρων.

Τεχνική συνάντηση εργασίας για το πρόγραμμα A2UFood

Στο πλαίσιο του Έργου, δημιουργήθηκε η Έξυπνη Κάρτα, μία εφαρμογή, η οποία θα συνδέεται με την κάρτα αγορών του Σούπερ Μάρκετ κάθε καταναλωτή και μέσω της οποίας ο πολίτης θα πληροφορείται για το ποια τρόφιμα, που έχει στο ψυγείο του, πλησιάζουν στη λήξη τους, αλλά και για το πώς μπορεί να τα μαγειρέψει, προτείνοντάς του διάφορες συνταγές και παράλληλα εξοικονομώντας του χρήματα. Το Συνεργαζόμενο Σούπερ Μάρκετ στο Πρόγραμμα είναι το Σούπερ Μάρκετ Χαλκιαδάκη το οποίο συμμετείχε στη Τεχνική Συνάντηση. Η εφαρμογή είναι σε πειραματική λειτουργία και προβλέπεται σύντομα να είναι διαθέσιμο στο ευρύ κοινό.

Το έργο συμβάλλει:

Στη μείωση των ποσοτήτων των Αποφευκτέων Τροφικών Υπολειμμάτων (περισσεύματα),

Στην αξιοποίηση των Αναπόφευκτων Υπολειμμάτων Τροφίμων ως πρώτες ύλες και στην επεξεργασία τους με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον. ,

Αλλά και να Συμμετέχουν σε Συνάντηση – Συνέντευξη με την κα. Μαρούλη για την συνεργασία των Επιχειρήσεων με τους Εταίρους στη φάση υλοποίησης του Έργου.

Τεχνική συνάντηση εργασίας για το πρόγραμμα A2UFood

Η κυκλική οικονομία μπορεί να δημιουργήσει νέες αγορές και νέα προσέγγιση στην επαναχρησιμοποίηση προϊόντων, συμβάλλοντας παράλληλα στην αύξηση και τη βελτίωση της απασχόλησης. Η Ευρώπη έχει ήδη προετοιμάσει το έδαφος για αυτή τη μετάβαση. Μια Ευρώπη αποδοτική από πλευράς πόρων είναι µία από τις βασικές πρωτοβουλίες της Στρατηγικής Ευρώπη 2020, η οποία συντονίζει δράσεις σε πολλούς τομείς πολιτικής, ώστε να διασφαλιστεί η αειφόρο ανάπτυξη και η απασχόληση µέσω της καλύτερης χρήσης των πόρων.