Δράση οικιακής κομποστοποίησης

Recycle

Ο κομποστοποιητής ECO-Master που σας προσφέρει ο Δήμος Ηρακλείου, μέσα από το έργο A2UFood, συναρμολογείται εύκολα και γρήγορα, χωρίς εργαλεία. Οι πλαϊνές πλευρές αγκιστρώνονται εύκολα μεταξύ τους και είναι έτοιμος!

Η εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα και ο αισθητήρας που προσφέρονται μαζί με τον κομποστοποιητή, θα σας βοηθήσουν να βελτιστοποιήσετε τη διαδικασία της κομποστοποίησης.

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΤΗ

Πριν συναρμολογήσετε και γεμίσετε τον κομποστοποιητή, βρείτε την κατάλληλη θέση για την εγκατάστασή του.

ΒΕΛΤΙΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
– Βρείτε ένα φωτεινό σημείο του κήπου, με μέτρια προστασία από τον άνεμο.
– Φροντίστε να υπάρχει εύκολη πρόσβαση στον κήπο και την κουζίνα.
– Κρατήστε απόσταση 1-2 μέτρα από γειτονικές οικίες.
– Τοποθετήστε τον σε επαφή με το έδαφος και όχι με δομημένη επιφάνεια (τσιμέντο, άσφαλτος).
– Διαλέξτε μια επίπεδη επιφάνεια και αφρατέψτε το έδαφος με ένα σκαλιστήρι.

Αφού συναρμολογήσετε και στερεώστε καλά τον κομποστοποιητή, γεμίστε τα πρώτα 10 cm με ένα αφράτο στρώμα από λεπτοκομμένα ξερά κλαδέματα, τύρφη, έτοιμο φυτόχωμα ή κόμποστ ή συνδυασμό τους ώστε να διευκολύνεται η κυκλοφορία του αέρα και η στράγγιση. Είστε έτοιμοι για κομποστοποίηση!

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ COMPOST THERMOMETER ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

1. Για την εγκατάσταση της εφαρμογής, θα πρέπει να διαθέτετε (α) κινητό τηλέφωνο με λειτουργικό android και δυνατότητα
σύνδεσης Bluetooth και (β) τον αισθητήρα θερμοκρασίας A2UFood.
2. Εγκαταστήστε την εφαρμογή A2UFood Compost Thermometer από το Google Play χρησιμοποιώντας το QR-code ή ψάχνοντας για την εφαρμογή A2UFood Compost Thermometer.
3. Ξεκινήστε την εφαρμογή πατώντας το εικονίδιο στην οθόνη σας.
4. Πατήστε το κουμπί και εισάγετε την περιοχή κατοικίας (Heraklion) και τον σειριακό αριθμό του αισθητήρα που σας δόθηκε κατά την εγγραφή στο πρόγραμμα. Στη συνέχεια, πατήστε το LOCK, ώστε η ρύθμιση να αποθηκευτεί.
5. Κάθε φορά που πλησιάζετε τον αισθητήρα σε απόσταση 1-5 m, η εφαρμογή καταγράφει τη θερμοκρασία του.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΥΛΙΚΩΝ ΠΡΟΣ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

Τα υλικά που μπορούν να κομποστοποιηθούν, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: «πράσινα» και «καφέ».
Στα «πράσινα» περιλαμβάνονται υπολείμματα και φλούδες φρούτων και λαχανικών, τσόφλια και υπολείμματα τσαγιού και καφέ. Στα «καφέ» περιλαμβάνονται τα φυτικά υπολείμματα του κήπου μας (φύλλα, χόρτα, λεπτοί κλαδίσκοι, κλπ.) και χαρτικά ή χαρτί κουζίνας.
Πριν τα εισάγετε, φροντίστε να είναι ψιλοκομμένα/τεμαχισμένα, όσο περισσότερο γίνεται (κάτω από 10 cm).
Αποφύγετε υγρά, λάδια, εσπεριδοειδή, γαλακτοκομικά, κρεατικά και ψαρικά. Μην ρίξετε ποτέ στάχτη, χημικά προϊόντα, ακαθαρσίες κατοικίδιων, φυτά με αρρώστιες.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΕΜΙΣΜΑΤΟΣ

1. Η βέλτιστη αναλογία μεταξύ «πράσινων» και «καφέ» υπολειμμάτων είναι 1:1 ως 1:2. Η αναλογία των «καφέ» πρέπει να αυξάνει ανάλογα με την υγρασία των «πράσινων».
2. Για βέλτιστα αποτελέσματα, αναμίξτε τα υλικά όσο καλύτερα μπορείτε: τα στεγνά υλικά μαζί με τα υγρά, τα χοντροκομμένα μαζί με
τα λεπτοκομμένα.
Χρησιμοποιείτε τον κομποστοποιητή, σε καθημερινή βάση. Με συστηματική χρήση και ανάλογα τις ποσότητες των υπολειμμάτων που εισάγετε, ο κομποστοποιητής θα γεμίσει σε 3-5 μήνες. Κατά το διάστημα αυτό, τα πρώτα υλικά θα έχουν, ήδη, κομποστοποιηθεί.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ COMPOST THERMOMETER

1. Όταν ο κομποστοποιητής γεμίσει ως το 1/3 περίπου, ρίξτε μέσα τον αισθητήρα. Φροντίστε να είναι στο κέντρο του και σκεπάστε τον με τα υλικά που βρίσκονται μέσα.
2. Ανοίξτε την εφαρμογή και πατήστε το κουμπί TURN.
3. Κάθε φορά που πλησιάζετε τον κομποστοποιητή σε απόσταση 1-5 m, η εφαρμογή καταγράφει τη θερμοκρασία του και θα σας δίνει χρήσιμες συμβουλές για τη σωστή κομποστοποίηση.
4. Όταν ο κομποστοποιητής έχει γεμίσει ως τα 2/3, η θερμοκρασία του υλικού θα αρχίσει να ανεβαίνει. Ως αποτέλεσμα της αερόβιας διεργασίας των μικροοργανισμών, η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει ως τους 700C, πριν ξαναπέσει λόγω έλλειψης αέρα ή υγρασίας.
5. Η κομποστοποίηση ολοκληρώνεται, όταν η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 350C και δεν ανεβαίνει μετά από ανάμειξη του υλικού. Ο χρόνος που απαιτείται είναι γύρω στους 2 μήνες.

ΕΞΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΚΟΜΠΟΣΤ

Μετά την ολοκλήρωση της κομποστοποίησης, το υλικό δεν είναι ακόμα έτοιμο για να χρησιμοποιηθεί αλλά θα πρέπει πρώτα να ωριμάσει. Η ωρίμανση του υλικού γίνεται σε ένα σωρό, έτσι όπως είναι το υλικό με την κανονική του υγρασία, σκεπάζοντας το με ένα σκουρόχρωμο μουσαμά με λίγες τρύπες. Σε αυτή τη θέση, το υλικό θα πρέπει να μείνει δυο μήνες ακόμη.
Μετά την ωρίμανση του κόμποστ, αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως έχει για καλλιέργειες εδάφους ή μετά από κοσκίνισμα με δίκτυ με οπές 1-3 cm, για την παρασκευή μιγμάτων ανάπτυξης γλαστρικών φυτών.

 

 

Δείτε εδώ το σχετικό φυλλάδιο: Δράση Οικιακής Κομποστοποίησης